Tomme flaggstenger på Frigjøringsdagen

Også i år så vi det: tomme flaggstenger på Lundsbroa og Oddernesbroa på Frigjøringsdagen 8. mai.

Dette er noe som engasjerer oss og opprører oss. Byens befolkning kontakter Fædrelandsvennen og kommuneadministrasjonen. Og svaret vi får er det samme hvert år: dette er ikke offisielle flaggstenger men arrangements flaggstenger. Og kommunen har ikke råd til å flagge på disse.

Til Fædrelandsvennen sier ordfører Harald Furre i en artikkel publisert 8. mai «Det er et viktig skille mellom de offisielle flaggstengene og de andre som står rundt omkring i kommunen. Det er ikke sikkert vi skal ta oss råd til å flagge også på disse på alle offentlige flaggdager. Det er mange av dem.»

Hva kan det koste å sende ut noen av Parkvesenets omkring 50 ansatte for å heve og senke de tilsammen 14 flaggene på Lundsbroa og Oddernesbroa. Neppe mange tusenlappene, men det er altså for dyrt!

Da er det noe underlig at samme ordfører Furre, i en kronikk i Fædrelandsvennen 8. mars i år, uttaler seg om en kommunal bevilgning på over 53 millioner til Kunstsilo, og en forventet økning av driftstilskuddet til SKMU fra årlige 4 mill til 7,5 mill. Der ønsker han «å sette kommunens bevilgninger til Kunstsiloen litt i perspektiv», skriver han. Og forklarer hvorfor dette egentlig bare er småpenger for Kristiansand kommune.

Alle disse millionene har vi altså råd til, uten problemer. Men noen skarve tusenlapper for å markere Frigjøringsdagen blir altså for dyrt. Forstå det den som kan.

Denne prioriteringen er lite respektfullt overfor dem som ofret liv og helse i motstanden mot den tyske invasjonen i 1940. Lite respektfullt overfor dem som mistet en eller flere av sine kjære. Det er lite respektfullt overfor dem som tjener og har tjent Norge i fredsbevarende styrker i hele verden. Og det er synd at vår kommune ikke viser større glede og begeistring for at vi får leve i et fritt land.

Nå er ikke tomme flaggstenger på Frigjøringsdagen noe nytt. Tidlig på 90 tallet ble jeg for første gang opprørt over tomme flaggstenger på broene våre. Og avisskrivingen var det samme, og svaret fra kommunen det samme: det ble for dyrt.

Jeg var på den tiden leder av Randesund Idrettslag. Tanken kom fort: har ikke kommunen råd, kan vel vi i idretten ta ansvaret for å få flaggene opp og ned. Jeg kontaktet Ivar Jacobsen, som på den tiden ledet IK Våg. Vi var raskt enige om at dette går vi for. De fleste andre idrettslag i byen vill ganske sikkert også blitt med på denne «dugnaden» om vi hadde kontaktet dem. Men så langt kom det ikke, da vi kontaktet kommuneadministrasjonen fikk vi klar beskjed om at dette var for vanskelig å administrere. Kort sagt: dette fikk vi ikke lov til. Og flaggstengene forble tomme på Frigjøringsdagen.

Så det blir for ensidig å kritisere Furre for denne prioriteringen. Saken er ikke ny i hans periode.
Men en ting er sikkert. I alle disse snart 30 årene, og før det. Har byen vår blitt ledet av Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i en eller annen samarbeidskonstellasjon. Og ingen har grepet fatt i denne sake og fått flaggene opp.

Sør som før altså.

Vi i Tverrpolitisk Folkeliste vil ha flaggene til topps på Frigjøringsdagen. Av respekt for de som har ofret mye for at vi skal beholde vår frihet. Og av pur glede for at vi får leve i et fritt land.

Kunstsiloen synes vi absolutt ikke vi skal ta oss råd til, men at økonomien skal hindre flaggingen er uaktuelt for oss.

Dersom du ønsker forandring i Kristiansand, stem Tverrpolitisk Folkeliste på valgdagen!

Jens Anders Ravnaas, 2. kandidat Tverrpolitisk Folkeliste

Publisert i Fædrelandsvennen 14. mai 2019